Privacy Policy

At CrowdFund Talks, your privacy is important to us. Pursuant to the statutory requirements of the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”), this privacy notice for personal data (“Privacy Notice”) is issued to all registered users and guests (collectively “users”) of CrowdFund Talks website (“CrowdFund Talks”, “we”, “us” or “our”).

The Services and Links of Our Website

Our website enables you to communicate with other users or to post information accessible to others. When you do so, other users may collect your data. Our website may also includes links third party Web service providers. Such third party Web service providers may collect personal data about our users.

Personal data that we collect from you

Personal data means any information in our possession that relates directly or indirectly to an individual to the extent that the individual can be identified from that and from other information in our possession such as, among others, your name, address, telephone numbers, NRIC Number, date of birth, email address, photograph, your IP address, operating system, browser type as well as information and data generated in the ordinary course of the relationship between us and the users.

Purposes for which your personal data is used and disclosed

During the course of your use of our services, we may collect, store and process your personal data for technical administration of the website, research and development, customer administration and marketing and other reasonable purposes in relation to our day to day operation and business (collectively referred to as “Permitted Purposes”).

How we collect your personal data

We may collect your personal data that you may voluntarily provide, use and/or disclose when using our services, such as, for example, during our our correspondence, submission, acceptance and processing of application and in the ordinary course of dealings with you through applications and other forms submitted by you through our website or other means of communication, systems and devices, and also your access to our website. We may also obtain information about your general internet usage by using cookies which are stored on the hard drive of your computer. Some third parties who advertise on our website may also use cookies but we do not have access to them, or control over them. You can set your web browser to refuse cookies, but if you do so then you may not be able to enjoy access or benefit from the full use of our website. Your personal data may also be collected from a variety of sources, including without limitation, during meetings, events, seminars, conferences, talks, road shows, surveys organised or sponsored by us, as well as public domain sources. These includes pursuant to any communications made from or with us. Parties to whom your personal data may be disclosed Your personal data will not be disclosed by us to any third party without your consent, save for disclosures to: our group of companies (including the Funding Societies’ parent company, subsidiaries, affiliates and other, related and/or associated companies or parties); our auditors, experts, business consultants, accountants, lawyers or other professional advisers and/or consultants as we deem necessary and appropriate in our sole discretion; to any party who undertakes to keep your personal data confidential only to the extent necessary to fulfil the relevant Permitted Purposes, or to whom we are compelled or required by law to disclose to, including disclosure to courts, tribunals, legal, regulatory, tax and other government authorities or officials; any actual or proposed assignee of Funding Societies or transferee of Funding Societies’ rights in respect of all or part of the assets or business of Funding Societies; or any party giving or proposing to give a guarantee or third party security to guarantee or secure the obligations of the Issuer. It is necessary for us to collect , store and process your personal data bearing in mind that, without your consent authorising us to process, store and collect your personal data, we will not be able to effectively provide our services to you, or to process your personal data in relation to the Permitted Purposes. That being said, hereby you shall render your consent if so required for the purpose of collection, storage and processing of your personal data for or in relation to the Permitted Purposes.

Consent

By providing us with your personal data, you are consenting for us to act as data user for the purposes of the PDPA and to be able to collect and process your personal data in accordance with this Privacy Notice.

Third party’s personal data

To the extent that you have provided (or will provide) personal data about your family members, spouse, other dependents (if you are an individual), or to the extent that you have provided (or will provide) personal data about your directors, commissioners, partners, shareholders, employees, representatives, agents (if you are a corporate entity/an organisation) and/or other individuals (such as beneficial owners, payors, payees, guarantors, authorised signatories, other security providers and other natural person related to you), you confirm that you have explained (or will explain) to them that their personal data will be provided to, stored and processed by, us and you irrevocably and unconditionally represent and warrant that you have obtained their consent to the processing (including disclosure and transfer) of their personal data in accordance with this Privacy Notice.

Your rights under the PDPA

It is our priority that your personal data is stored in a secured state and we will use reasonable endeavours to do so. The duration of data storage shall be for as long as it is necessary in relation to our business, operation and/or as permitted by the PDPA. You have the right, under the PDPA, to request access to, request for a copy of or to request a correction of the personal data and, for that purpose, to contact us with any inquiries or complaints in respect of your personal data. Subject to our right to rely on any statutory exemptions and/or exceptions to collect, use and disclose your personal data, you have the right at any time to request us to limit the processing and use of your personal data. This shall be the ultimate remedy exercisable in relation to your personal data in the matters contemplated hereunder.

Requests or queries

The abovementioned requests or queries or any queries relating to the collection and processing of personal data should be in writing or electronic mail and addressed to: Customer Experience Address : Unit 20-11, Tower A, Vertical Business Suite Avenue 3, Bangsar South, No. 8, Jalan Kerinchi, 59200 Kuala Lumpur Contact number : 03 2242 1018 Email Address : info@fundingsocieties.com.my

Amendment to this Privacy Notice

We reserve the right to update and amend this Privacy Notice from time to time without requiring any approval of any party whatsoever. We will notify you of any amendments to this Privacy Notice via announcements on our website or other appropriate means in our sole discretion. If we amend this Privacy Notice, the amendment will not have any retrospective effect on personal data collected before the revised Privacy Notice. English version shall prevail In accordance with Section 7(3) of the PDPA, this Privacy Notice is issued in both English and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies or discrepancies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail. Date of issuance of this Privacy Notice: 01/ 08/ 2017

Kepada pengguna,

Notis Privasi ini (“Notis Privasi”) diberikan kepada semua pengguna berdaftar dan pelawat (“pengguna”) platform dalam talian CrowdFund Talks (“CrowdFund Talks”, “kita” atau “kami”), selaras dengan obligasi statutori di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”). Perkhidmatan dan Hiperpautan dalam CrowdFund Talks Pengguna boleh berkomunikasi dengan pengguna lain di CrowdFund Talks atau mempamerkan informasi yang boleh diakses oleh pengguna lain. Apabila anda berbuat demikian, pengguna lain mungkin dapat mengumpulkan data anda. Laman web kami juga boleh menyertakan pembekal perkhidmatan web pihak ketiga. Pembekal perkhidmatan web pihak ketiga sedemikian boleh mengumpul data peribadi daripada pengguna.

Data Peribadi anda yang kami kumpulkan

Data peribadi bermaksud maklumat dalam pegangan kami yang berkait samada secara langsung atau tidak kepada seseorang individu setakat membolehkan pengecaman individu ataupun pengecaman individu daripada maklumat lain dalam pegangan kami seperti nama anda, alamat, nombor-nombor telefon, nombor kad pengenalan, tarikh lahir, alamat emel, gambar, alamat IP anda, sistem pengendalian, jenis pelayar serta apa-apa maklumat dan data yang dijana di dalam keadaan perhubungan biasa dengan kami yang mungkin merangkumi tandatangan, jawapan untuk soalan pengesahan keselamatan, nombor-nombor telefon kecemasan dan maklumat panggilan semula.

Tujuan penggunaan dan pendedahan data peribadi anda

Sepanjang urusan anda dengan kami, kami akan mengumpul dan memproses data peribadi anda untuk tujuan pentadbiran dan tugasan operasi (termasuk kajian pasaran dan pelanggan, peningkatan perkhidmatan dan pengembangan produk dan penubuhan sistem), bagi membolehkan kami menggubah dan mempertingkatkan perkhidmatan kami kepada anda dan melindungi kepentingan kami, bagi mentadbir sistem kami, dan untuk tujuan-tujuan lain yang bersampingan dan berkaitan dengan perniagaan kami (secara kolektif dirujuk sebagai “Tujuan-Tujuan yang Dibenarkan”)

Bagaimana kami mengumpul data peribadi anda

Kami akan mengumpul data peribadi anda sepanjang urusan kami dengan anda menerusi permohonan dan borang-borang lain yang dihantarkan oleh anda melalui laman web kami atau sebaliknya, surat-surat tawaran, perjanjian yang ditandatangani anda dan akses anda ke laman web kami, dan maklumat peribadi anda yang didapati daripada biro kredit dan agensi pelaporan kredit. Kami juga akan mendapatkan maklumat mengenai penggunaan am internet anda dengan menggunakan cookies yang disimpan di dalam cakera keras komputer anda. Sesetengah pihak ketiga yang mengiklankan di laman web kami juga akan menggunakan cookies tetapi kami tidak mempunyai akses atau kawalan ke atas mereka. Anda boleh menetapkan pelayar web anda untuk menolak cookies, namun sekiranya anda menetapkan sedemikian, anda bermungkinan tidak dapat menikmati penggunaan laman web kami secara sepenuhnya. Maklumat peribadi anda juga mungkin dikumpul daripada pelbagai sumber, termasuk dan tidak terhad kepada, semasa mesyuarat, acara, seminar, persidangan, ceramah, pameran bergerak, kaji selidik yang dianjurkan atau ditaja oleh pihak kami, dan juga dari sumber domain awam. Ini termasuk sebarang komuikasi oleh atau kepada kami.

Pihak-pihak yang akan menerima data peribadi anda

Data peribadi anda tidak akan didedahkan oleh kami kepada mana-mana pihak ketiga tanpa kebenaran anda, kecuali kepada: syarikat-syarikat di dalam kumpulan Syarikat (termasuk syarikat induk Funding Societies, subsidiari, syarikat berkaitan dan/atau syarikat bersekutu kami); pemegang amanah, rakan kongsi perniagaan, vendor, pembekal, ejen, kontraktor, pembekal perkhidmatan, biro kredit, agensi pelaporan kredit, syarikat insurans, penasihat professional, bank dan/atau institusi kewangan yang memberi perkhidmatan perbankan, amanah, kiriman wang, pentadbiran, perkhidmatan pos, telekomunikasi, pusat panggilan, proses perniagaan, perjalanan, visa, pengurusan ilmu, sumber manusia, memprosesan data, teknologi maklumat, komputer, pembayaran, kutipan hutang, semakan rujukan kredit atau penjelasan sekuriti (securities clearing) atau perkhidmatan lain kepada kami; juruaudit, perunding perniagaan, akauntan, peguam atau penasihat profesional lain kami dan/atau perunding yang kami fikirkan perlu dan sesuai; mana-mana pihak yang mengaku janji untuk menyimpan data peribadi sulit setakat perlu untuk memenuhi Tujuan-Tujuan yang Dibenarkan yang berkaitan, atau kepada siapa kami diarahkan atau dikehendaki oleh undang-undang untuk mendedahkan kepada, termasuk pendedahan kepada mahkamah, tribunal, undang-undang, badan kawal selia, cukai dan pihak berkuasa kerajaan yang lain; mana-mana pemegang serah hak yang sebenar atau yang dicadangkan oleh Syarikat atau penerima pindah hak Syarikat berkenaan dengan semua atau sebahagian daripada aset atau perniagaan Syarikat; atau mana-mana pihak yang memberi atau bercadang untuk memberikan jaminan atau sekuriti pihak ketiga untuk menjamin atau memperoleh obligasi Penerbit Kami akan meminta pihak ketiga ini untuk menggunapakai tahap perlindungan yang sama bagi melindungi data peribadi anda dibawah Notis Privasi ini dan untuk menggunakan data peribadi anda bagi tujuan menyediakan perkhidmatan tersebut kepada kami sahaja. Mengumpul dan memproses data peribadi anda adalah satu keperluan bagi kami. Tanpa keizinan anda untuk kami memproses and mengumpul data peribadi anda, kami tidak dapat memberi perkhidmatan kami kepada anda secara efektif atau untuk memproses data peribadi anda bagi Tujuan-Tujuan yang Dibenarkan.

Persetujuan

Dengan memberikan kami data peribadi anda, anda bersetuju untuk membenarkan kami bertindak sebagai pengguna data bagi tujuan PDPA dan untuk mengumpul dan memproses data peribadi anda menurut Notis Privasi ini.

Data peribadi pihak ketiga

Segala data peribadi yang anda berikan (atau akan berikan) berkaitan dengan ahli keluarga anda, pasangan, tanggungan lain (jika anda seorang individu), atau segala data peribadi yang anda berikan (atau akan berikan) berkaitan dengan pengarah, rakan kongsi, pemegang saham, pekerja, wakil, ejen (sekiranya anda adalah badan korporat atau organisasi) dan/atau lain-lain individu (seperti pemilik benefisial, pembayar, penerima bayaran, penjamin, penandatangan yang sah, penyedia sekuriti (security providers) dan lain-lain orang sebenar yang berkaitan dengan anda, telah dijelaskan (atau akan dijelaskan) oleh anda bahawa data peribadi mereka akan diberikan kepada, dan diproses oleh, kami dan anda mewakilkan dan menjamin bahawa anda telah menerima kebenarkan mereka untuk data peribadi mereka diproses (termasuk pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka berdasarkan Notis Privasi ini.

Hak anda di bawah PDPA

Keutamaan kami adalah memastikan bahawa data peribadi anda disimpan dalam keadaan selamat. Tempoh penyimpanan data peribada anda adalah bergantung kepada kepentingan data tersebut kepada perniagaan kami dan/atau seperti yang dibenarkan oleh PDPA. Anda mempunyai hak untuk meminta akses kepada, mendapat salinan, mengemaskini atau memperbetulkan data peribadi anda yang disimpan oleh kami dan untuk menghubungi kami berkenaan sebarang pertanyaan atau aduan mengenai data peribadi anda. Seperti mana kami mempunyai hak untuk bergantung kepada mana-mana pengecualian statutori dalam mengumpul, mengguna dan mendedahkan data peribadi anda, anda juga mempunyai hak untuk meminta kami menghadkan pemprosesan dan penggunaan data peribadi anda.

Permohonan atau pertanyaan

Permintaan atau pertanyaan tersebut atau sebarang pertanyaan berkaitan dengan pengumpulan dan pemprosesan data peribadi hendaklah secara bertulis dan dialamatkan kepada: Customer Experience Alamat : Unit 20-11, Tower A, Vertical Business Suite Avenue 3, Bangsar South, No. 8, Jalan Kerinchi, 59200 Kuala Lumpur No. Telefon : 03 2242 1018 Emel : info@fundingsocieties.com.my

Pindaan kepada Notis Privasi ini

Kami berhak mengemaskini dan meminda Notis Privasi ini dari semasa ke semasa. Sebarang perubahan atau pindaan kepada Notis Privasi ini akan dimaklumkan melalui laman web kami atau melalui cara-cara lain yang bersesuaian. Jika kami meminda Notis Privasi ini, pindaan itu hanya akan berkuatkuasa untuk data peribadi yang dikumpul selepas kami memaparkan Notis Privasi kami yang terpinda.

Penggunapakaian versi Bahasa Inggeris

Mengikut Seksyen 7(3) PDPA, Notis Privasi ini diterbitkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman atau percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai. Tarikh Notis Privasi ini dikeluarkan pada: 01/ 08/ 2017

Looks like your connection to Crowdfund Talks | A Community for P2P Lending & Alternative Investments was lost, please wait while we try to reconnect.